artikels 

Waarom hondengedragstherapie?

In eerste instantie heeft mijn ervaring met Skippy een grote indruk op me gemaakt. Ik ben er me toen heel sterk bewust van geworden, hoe fout het met honden en hun baasjes kan gaan. Het confronteerde me hoe we als baasjes onbewust of uit onwetendheid, vaak “foute” keuzes maken. Hoe we vaak, vanuit het perspectief van de hond, ons “verkeerd” of vreemd gedragen. Als we er even bij stilstaan, beseffen we pas hoe vaak we vanuit ons menszijn reageren, zonder ons te realiseren dat het een hond is. Een hond is een hond en een mens is een mens. We schreeuwen naast elkaar door, maar niemand die het hoort…!

Ten tweede leerde diezelfde ervaring dat het niet gemakkelijk is om steun, hulp en advies te vinden, wanneer het met jou en je hond niet zo goed gaat. Hoe je hond iets aanleren, daar zijn hele bibliotheken mee volgeschreven. Maar wat als je hond in huis plast, het bezoek omverspringt, of erger: ganse nachten blaft, andere honden aanvalt en/of zichzelf diepe wonden likt??? Je voelt je machteloos, je omgeving blijkt niet zo’n steun te zijn als verwacht, en wat je ook probeert… het gaat van kwaad naar erger met je beste vriend!

Ik besef meer dan ooit dat er op vlak van gedragsproblemen bij honden, een enorm tekort is aan deskundig advies en begeleiding.

Mijn doelstelling: gelukkige honden en gelukkige baasjes!
Het optimaliseren van een goede baas-hond relatie is de basis, met respect voor elkaar en elkaars eigenheid; elkaars “zijn”!

 

 

9-jarige jongen aangevallen door agressieve hond

'Zulke dieren horen niet los te lopen op straat'

Reeds 3 reacties | reageer zelf

  • if
  • if
  • Sommige verwondingen waren een centimeter diep, zeggen de ouders van Andrew. Khalid Sellam

if



LANKLAAR - De jonge Andrew Davey (9) kon afgelopen zondag maar ternauwernood ontsnappen uit de klauwen van een agressieve Engelse stafford. 'Het enige dat ik nog kon doen was mijn gezicht beschermen.'

De inwoners van de Bresilstraat in Lanklaar werden afgelopen zondagnamiddag opgeschrokken door een incident met een agressieve loslopende hond. De jonge Andrew Davey (9) keerde net terug naar huis met zijn speelkameraad Giuseppe Ingliama (13) toen buren hen toeschreeuwden dat ze snel naar huis moesten lopen. Giuseppe kon nog net ontkomen aan de razende Engelse stafford, maar zijn vriend Andrew reageerde een fractie van een seconde te laat.

De negenjarige jongen werd door de hond gegrepen en tegen de grond gesleurd. Tijdens het incident liep Andrew verschillende bijtwonden op aan de linkerzijde van zijn lichaam. 'Voor ik wist wat er gebeurde was het al te laat. De hond vloog op me af en beet me in de linkerschouder, heup en hand', herinnert het slachtoffer zich. 'Het enige dat ik nog kon doen was mijn gezicht beschermen.' De eigenaar van de hond kon het dier nog van de jongen losrukken. Kort daarna werd Andrew bewusteloos afgevoerd naar het ziekenhuis. Bij de jongen werden talloze kleine en grotere bijtwonden vastgesteld. 'Sommigen waren ruim een centimeter diep', verklaren Robin Davey (50) en Lina Cipullo (40), de ouders van het slachtoffertje.

Volgens buurtbewoners is dit al de derde keer dat de hond iedereen de stuipen op het lijf jaagt. 'Wij wonen hier pas sinds februari', vertelt Cipullo, 'maar we werden vanaf het begin al gewaarschuwd dat er een gevaarlijke hond rond liep in de buurt'. 'Die hond moet gewoon weg', vindt Davey, 'want het had veel erger kunnen aflopen.' 'Zulke dieren horen gewoon niet los te lopen op straat', vervolgt Cipullo. 'Hier spelen immers heel wat jonge kinderen op straat.'

De eigenaar van de Engelse stafford liet intussen weten dat de hond afgemaakt wordt. 'Nochtans is dit de eerste keer dat mijn hond iemand bijt', vertelt Johnny Maesen (43). 'De hond heeft zelfs nog nooit een autoband stukgebeten.' De man is ook geschrokken van de hevige reactie van zijn buren. 'Maar daar heb ik alle begrip voor', vertelt Maesen. 'Ik heb zelf ook drie kinderen, maar dit is echt een kwestie van pech hebben. De hond zit normaal gezien altijd in de achtertuin of binnen. Vandaag is het dier ontsnapt met alle gevolgen van dien.'

Stropers zetten pitbull in

Stropers in natuurgebieden gaan agressiever te werk en zetten zelfs pitbulls in als jachthonden en om toezichthouders op afstand te houden. Boswachters en jachtopzichters hebben onvoldoende bevoegdheden en missen de uitrusting om deze criminelen. Dat zegt de Nederlandse Vereniging van Natuurtoezicht.

Het komt steeds vaker voor dat stropers niet alleen schietwapens en strikken inzetten, maar ook honden, meestal whippets. Er worden volgens jachtopzichters zelfs tienduizenden euro's verwed om welke hond het eerste een haas weet dood te bijten.

Twee jachtopzichters hebben onlangs in nationaal park De Meynweg in Limburg met veel moeite stropers aangehouden die pitbulls hadden ingezet. De pitbulls bijten dieren zoals wilde zwijnen dood en bedreigen volgens een vertrouwelijk memo niet alleen toezichthouders maar ook wandelaars. ¨Het is niet te hopen dat ooit een mens wordt aangevallen door dit soort honden, want dan gaan er doden vallen.¨

De Nederlandse Vereniging van Natuurtoezicht en de Politiebond ANPV eisen van de politiek ¨daadwerkelijk herstel van het structureel en actief toezicht en de handhaving in het landelijk gebied¨.

Bull Terrier moet beet kleuter met dood bekopen

In Sint-Niklaas, België, is een jongetje van 3 aangevallen door een bull terrier. Dat gebeurde donderdagavond al, maar de feiten raakten zaterdag pas bekend.

Een buurman zag het drama gebeuren en kon het jongetje nog losrukken. Hij is naar het ziekenhuis overgebracht, maar is nu weer thuis bij zijn ouders. De eigenaar van de hond had nog een 2de bull terrier. Hij liet de dieren allebei door de dierenarts afmaken.